Recept

Gemarineerde artisjokken

AAN DE SLAG

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bewerk de artisjokken één voor één anders kleuren ze bruin. Snijd 1 cm van de bovenkant van de artisjok en verwijder de buitenste stevige bladeren. Halveer in de lengte en haal de binnenste groene blaadjes met daaronder de haren (het hooi) weg. Leg de helften in het citroenwater. Herhaal met de andere artisjokken.

Haal de artisjokken uit het water, laat even uitlekken en leg ze in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Schenk de wijn erover en verdeel vervolgens 50 milliliter van de vinaigrette, chilivlokken, knoflook en kruiden erover. Breng op smaak met zout.

Zet de ovenschaal op het vuur om de wijn even aan de kook te brengen en zet hem vervolgens 45 min afgedekt in de oven tot de artisjokken zacht zijn.

Serveer ze met versgebakken brood zodat je de marinade als dip kunt gebruiken. Eet het heerlijke hart en schraap de blaadjes leeg tussen je tanden.

Lekker bij een visgerecht of als borrelhapje. En deze vers gemarineerde artisjokken op de home made pizza is ook een goed idee!

Tip
Wanneer je artisjokken schoonmaakt, kun je het beste handschoenen dragen. Je krijgt er vieze vingers van en je vingers houden heel lang een bittere smaak.

BEREIDINGSTIJD

30 minuten + 45 minuten in de oven

NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 4 artisjokken
  • sap van 1 citroen in een kom met 1 liter ijskoud water Tip: gebruik het direct gekoelde water uit je Franke multi-water kraan!
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 ml vinaigrette
  • chilivlokken, naar smaak
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • blaadjes van 6 takjes oregano, gehakt
  • blaadjes van 4 takjes munt, gehakt
  • zout

VINAIGRETTE

Deze eenvoudige basis-vinaigrette is zó lekker. Je maakt met dit recept gelijk 400 ml zodat je gelijk een voorraadje hebt. Niet alleen lekker voor de gemarineerde artisjokken maar ook voor door de salade.

BEREIDINGSTIJD

10 minuten

NODIG VOOR CA. 400 ML

  • 100 ml natuurazijn
  • 2 tl fijne mosterd
  • 2 tl honing
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • peper en zout
  • 200 ml arachideolie

AAN DE SLAG

Meng alle ingrediënten behalve de olie in een kom.
Giet rustig en al roerend de olie erop totdat een mooi gebonden vinaigrette ontstaat. Je kunt de vinaigrette afgesloten in de koeling een weekje bewaren.

Weetje: De verhouding van vinaigrette is altijd 1 deel azijn op 2 delen olie. Je kunt met verschillende oliën en azijnen variëren. Omdat olie en azijn niet met elkaar emulgeren wordt vaak mosterd gebruikt als emulgator. Zorg dat de verhouding tussen zoet en zuur goed is.